Oefen een nieuwe activiteit: canicross
De canicross is ontstaan uit een discipline genaamd ski joëring.
7 april, 2021 in
Oefen een nieuwe activiteit: canicross
Jeason Pourcelet
| Nog geen reacties

Le canicross est né d’une discipline appelée ski joëring. Le ski attelé, ski joëring ou ski équestre, est une discipline sportive alliant le ski et l’attelage d’un animal. Cette discipline peut se pratiquer avec l’attelage de chien(s) ou avec l’aide d’un cheval, relié à un skieur qui se fait tracter. De là, d’autres disciplines ont vu le jour comme le cani VTT, cani Trottinettes et le canicross. Le cani VTT ou Bike joëring consiste à se faire tirer par son chien tout en étant à vélo. Le canicross fait référence au cross donc course à pied. 

Le canicross se développe et les premières compétitions voient le jour aux alentours des années 1980 en France. La discipline contamine rapidement les pays limitrophes et aujourd’hui la Belgique et son voisin les Pays-Bas sont de grands adeptes du canicross. Vous pouvez d’ailleurs facilement retrouver les groupes existants sur internet si vous désirez les rejoindre. Des événements sont organisés partout dans le pays et dans l’Europe. Les maîtres de chiens actifs sont ravis de découvrir ce sport et les bienfaits du canicross. C’est une discipline en pleine expansion qui vous permet d’arborer de nouveaux paysages, de vous dépenser en binôme et de former une équipe solide et fiable 

Rennen met je hond JA, maar waar en met wie? 

U vraagt zich misschien af of dit een geschikte discipline is voor uw hond. Elke hond die kan lopen of rennen kan van deze sport genieten. Wees echter voorzichtig met de gewichtsverhouding tussen uw hond en uzelf. Het is duidelijk dat sommige rassen het in hun bloed hebben, zoals de Huskies. Het zijn sledehonden en ze zijn bijzonder geschikt voor alle soorten rijtuigen. Jachthonden, Mechelse Herders en andere zijn ook goed in rennen en trekken dankzij hun kracht. Maar je kunt ook zonder problemen optreden en plezier maken met andere rassen. Denk eraan dat dit een teamsport is en hoe sneller u kunt rennen, hoe gemakkelijker het voor uw hond is om u voort te trekken.

Lopen met je metgezel is niet gemakkelijk, je doorkruist onvermoede landschappen, verschillende plaatsen. Elk pad heeft zijn eigen verrassingen. Bovendien zijn ze zelden vlak of recht. Over het algemeen hoeft u geen obstakels over te steken, maar we zitten midden in de natuur dus kijk uit waar u uw voeten neerzet en kijk voor u uit om geen boomtak in uw gezicht te krijgen.

Om de poten van uw hond te sparen en te respecteren, is het niet aan te raden op asfalt te lopen. Hebben een voorkeur voor groene gebieden zoals gras of zachte bosgrond. Tijdens een wedstrijd wordt het parcours uitgezet om je de weg te wijzen. De starters zijn individuen, maar lopers worden vaak als groep ingeschreven om hun club te vertegenwoordigen. De resultaten kunnen individueel of collectief zijn, afhankelijk van de wedstrijd. 

Zoals gezegd, door een beetje te zoeken op het internet vindt u gemakkelijk andere mensen die deze discipline beoefenen en niets belet u om een afspraak te maken om samen te gaan trainen en zo nieuwe mensen en honden te ontmoeten. 

Canicross uitrusting

Laten we beginnen met de loopschoenen. Geef de voorkeur aan trailschoenen om alle paden in het bos te kunnen bewandelen en om uitglijden te beperken. Deze schoenen hebben een versterkte grip, aangepast aan de canicross parcoursen. Nu, je hebt speciale uitrusting nodig voor canicross zoals een tuig, lijn en tuig voor de hond.

Wees voorzichtig, de harnassen zijn anders dan die voor het klimmen. Harnassen worden in winkels verkocht net als canicross riemen. Een treklijn is een soort riem met een elastiek over de lengte van de riem om de schok in uw rug te beperken wanneer de hond aan u trekt. Last but not least is er het harnas voor uw hond.

Net als het tuig is het canicross tuig een tuig speciaal voor deze discipline of een andere rijdiscipline. U moet mensen die canicross beoefenen vragen u te helpen het juiste tuig voor uw hond te kiezen. Het is bijna onmogelijk te weten of een harnas geschikt is voor uw hond zonder het te passen. Er zijn verschillende punten om naar te kijken.

Ten eerste moet het tuigje in het midden van de borstkas van uw hond vallen. Ten tweede, wanneer het harnas is uitgetrokken, mag het niet verder reiken dan de laatste twee ribben van uw huisdier. Ten derde, om te weten of de maat goed is of niet, moet u twee vingers onder het harnas bij de hals kunnen steken. Aarzel ten slotte niet om advies te vragen aan professionals, zodat u goed beslagen ten ijs komt alvorens van start te gaan. 

Daar gaan we: eerste stappen in canicross

Allereerst is het belangrijk om de ontwikkeling van uw hond te respecteren. Daarom is het ten strengste af te raden deze discipline met een pup te beoefenen. Het wordt sterk aanbevolen om te wachten tot uw hond een jaar oud is om voor het eerst naar buiten te gaan. Weet dat er een groot verschil is tussen uw hond alleen laten lopen tijdens een wandeling of lopen met hem vastgebonden. Als uw hond een jaar oud is, kunt u met hem gaan trainen.

Hij zal gaandeweg leren welke aanwijzingen en bevelen u hem moet geven om hem te leiden door de te volgen richting aan te geven. (Rechts, links, voorwaarts, etc....) Het is raadzaam om hulp te krijgen tijdens de eerste uitstapjes. Uw hond zal zich gedragen door mimiek ten opzichte van zijn soortgenoten en zal u waarschijnlijk meer trekken in een groep dan individueel. In ieder geval, de tijd dat hij begrijpt wat je van hem verwacht. Als uw hond niet begint en dicht bij u blijft, vraag dan iemand om hem voor u te motiveren met een speeltje of traktaties om hem aan te moedigen vooruit te gaan. 

Als teamgenoot zul je ook van je persoon moeten geven. Uw partnerschap zal afhangen van de fysieke conditie van uw hond, maar ook van de uwe. Een goede lichamelijke conditie zal u in staat stellen het tempo aan te houden zonder hetwelk uw hond sneller moe zal worden en u minder snel vooruit zult komen. Maar zoals in elke sport, is het door middel van herhalingen en training dat je beter wordt. Als u niet gewend bent aan sportbeoefening, is het mogelijk dat u wat pijntjes voelt. Dankzij de tractie die uw hond uitoefent, kunt u immers een loopsnelheid bereiken die tot 4 km/u hoger ligt dan uw gebruikelijke snelheid. 

Canicross, een echte sport voor uw partner 

Overweeg voor elke wedstrijd om uw hond uit te laten, zodat hij de tijd heeft om zich te ontlasten. Zo vergroot u de kans dat uw hond niet stopt tijdens de race, maar als hij toch stopt, laat u dan niet van de wijs brengen. Een behoefte is nog steeds een behoefte en rennen is nog steeds leuk. 

Het is ook aan te raden je op te warmen! Een korte wandeling met uw hond van één of twee kilometer. 

Geef in het begin, tijdens uw eerste tochten, de voorkeur aan korte tochten van 2-3 km. Beetje bij beetje kun je de afstand vergroten tot je meer uithoudingsvermogen krijgt. Vergroot na enkele weken geleidelijk de afstanden die u aflegt en stel uzelf een paar uitdagingen om bepaalde niveaus te bereiken. Ben je klaar voor een korte eindsprint van 500 m op volle snelheid? 

Nog wat tips voor het hardlopen met uw hond:

Anticipeer tijdens uw uitstapjes en vermijd overbelasting van uw hond. Een hond kan niet altijd uit zichzelf stoppen en zal alles doen om u te behagen, zelfs als dat betekent dat hij zijn gezondheid verliest. Het is aan jou om voor hem te zorgen. Als uw hond moe is en u nog een eind te gaan hebt, pas dan uw snelheid aan en minder vaart voor zijn welzijn.  

Wij raden u aan niet te werken bij hoge temperaturen >20° om eventuele problemen door de hitte te voorkomen. In de zomer verkiezen kanikruispaartjes de koelere uren van de dag, bij zonsopgang of 's avonds. 

Vergeet niet uw hond na elk uitstapje wat te drinken te geven!

Wij wensen u veel plezier in canicross met uw hond, op alle soorten paden!


Oefen een nieuwe activiteit: canicross
Jeason Pourcelet 7 april, 2021
DEEL DEZE POST
Labels
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten