Graanvrij hondenvoer
Natuurlijk hondenvoer?
19 februari, 2021 in
Graanvrij hondenvoer
Jeason Pourcelet
| Nog geen reacties

Vandaag de dag zijn hondenbezitters op zoek naar gezonde voeding van goede kwaliteit voor hun huisdieren. De trend gaat in de richting van brokken op basis van vlees, groenten en weinig of geen granen. Waarom dan nu, na zovele jaren brokken op basis van granen zoals tarwe, maïs, rijst, enz. te hebben gevoerd? Zijn brokken met granen schadelijk? Kunnen honden zonder ze leven? Hier zijn de redenen waarom een graanvrije voeding goed is voor de stofwisseling van uw hond en waar u op moet letten. 

 
Natuurlijke hondenvoeding

Tegenwoordig hechten we veel belang aan de voeding van ons huisdier. Wij zijn op zoek naar een zo natuurlijk mogelijke voeding voor onze huisdieren. Dit is de reden waarom het succes van de "BARF" of rauwe voeding is geboren. Inderdaad, net als de voorouder van de hond, de wolf, en zijn dieet hoofdzakelijk gebaseerd op vlees, rauw slachtafval en af en toe wat groenten of fruit. Veel producenten hebben de gok gewaagd om te beginnen met een voedingsmiddel dat is beïnvloed door het dieet van een carnivoor en leggen de nadruk op natuurlijke en biologische ingrediënten. Dit blijkt uit het bijzonder hoge vleesgehalte van graanvrije brokken en de aanwezigheid van slachtafvallen, vaak in gedehydrateerde vorm.
 

In dit verband rijst de vraag naar de aanwezigheid van granen. Vergeleken met de hoeveelheid dierlijke eiwitten die de wolf eet, geldt het omgekeerde voor koolhydraten, die een zeer klein deel van zijn dieet uitmaken. Een wolf stopt niet in een veld om een korenaar, maïs of rijst te eten. Hieruit kunnen we afleiden dat een overvloedige hoeveelheid granen in de samenstelling van brokken ongeschikt en in diskrediet is, en zelfs giftig voor onze honden. Het aantal gevallen van allergie en vergiftiging in de diergeneeskundige praktijk neemt toe. Voor velen van hen wordt het probleem opgelost door het dieet te veranderen in graanvrije brokken. Als gevolg daarvan schakelen steeds meer BARF-liefhebbers, producenten en consumenten over op een gezondere graanvrije voeding.   

Hondenvoer: welke voedingsbehoeften?

Eén vraag blijft. Zijn granen essentieel voor honden? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst kijken naar hun voedingsbehoeften. Honden, trouwe afstammelingen van de wolf, hebben eiwitten nodig, waaruit zij het grootste deel van hun energie putten. Dierlijke eiwitten helpen hen ook hun cellen te vernieuwen. In de natuur is vlees zonder twijfel de belangrijkste bron van eiwitten. Dit geldt overigens ook voor honden. Voor een goede vertering en assimilatie van de eiwitten zijn de variëteit en de kwaliteit van het vlees van essentieel belang. Spiervlees, orgaanvlees en vis zijn allemaal licht verteerbare en belangrijke bronnen van eiwitten. In tegenstelling tot dierlijke bijproducten zoals beenderen, kraakbeen, enz. is vlees geen bron van eiwitten. Daarom is het belangrijk de samenstelling van brokken zorgvuldig te lezen en alle brokken die dierlijke bijproducten bevatten te vermijden. 

Helaas is een simpel stukje vlees, hoe goed het ook is, niet genoeg. Als goede carnivoor heeft de hond ook andere voedingsstoffen in zijn voeding nodig. De wolf eet niet alleen de goede delen als hij zijn prooi doodt. Hij eet zijn prooi met botten, bloed, maag en darmen. De hond heeft ook water, koolhydraten, mineralen en vitaminen nodig om gezond te zijn. 

Hebben honden granen nodig?

Honden hebben eiwitten nodig, maar ze hebben ook koolhydraten nodig. Om in hun energiebehoeften te voorzien, zullen zij een bepaalde hoeveelheid koolhydraten opnemen in de bestanddelen van hun voeding. Koolhydraten zitten in aardappelen, rijst of andere granen zoals tarwe, haver, maïs, gerst, gierst of spelt. Op de juiste wijze verwerkt, kunnen granen een waardevolle bron van koolhydraten zijn. De spijsvertering kan echter moeilijker verlopen bij een dieet dat te rijk is aan granen. Bij bijzonder gevoelige honden kan de maag niet te veel graan verdragen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree. Bovendien kunnen granen in sommige gevallen allergieën veroorzaken. Het graangehalte van hondenvoer is daarom idealiter slechts ongeveer 10%. Het mag nooit meer dan 20% van de maaltijd zijn.

Is graanvrij hondenvoer gezonder?

Om maag- en darmstoornissen en allergieën tegen te gaan, gaan hondeneigenaars over op een graanvrije voeding. De voedingsstoffen en vezels die honden nodig hebben, zitten namelijk ook in groenten zoals aardappelen, zoete aardappelen, enz. Samenvattend kan een graanvrije voeding, mits rekening wordt gehouden met de individuele behoeften van de hond, de hond alle voedingsstoffen bieden die hij nodig heeft om te leven, zonder iets te kort te komen.

Bovendien worden graanvrije diëten over het algemeen zeer goed verteerd. Dit komt doordat honden een kortere darmtransit hebben dan mensen en rauwe koolhydraten in de vorm van granen moeilijk te verteren zijn. In tegenstelling tot wolven hebben onze gedomesticeerde honden amylasen in hun genetisch materiaal gekregen. Dit zijn enzymen die de vertering en assimilatie van onbewerkte granen mogelijk maken. Zij verdragen ze echter niet in te grote hoeveelheden. 

Moet mijn hond op een graanvrij dieet?

Graanvrije voeding is bijzonder geschikt voor honden met een gevoelige maag, die vaak spijsverteringsproblemen hebben en de neiging hebben om verstopt te raken of diarree te hebben. Ook dieren met een verhoogd allergiepotentieel kunnen er baat bij hebben. Bepaalde granen, zoals tarwe of maïs, kunnen allergieën veroorzaken. Deze kunnen zeer jeukerig zijn, vooral aan de poten, oren en oksels. Aangetaste honden krabben of likken zich vaak zo erg aan deze plekken dat ze hun haar uittrekken en de huid geïrriteerd of ontstoken raakt. Als uw hond symptomen heeft zoals diarree of jeuk, kan overschakelen op graanvrije voeding een oplossing zijn. Maar wacht niet tot uw huisdier allergieën ontwikkelt, u kunt ook kiezen voor graanvrije voeding om gewoon een betere kwaliteit voeding te krijgen. 

Diarree en allergie bij de hond: de dierenarts als eerste aanspreekpunt

Een eigenaar die bezorgd is over het welzijn van zijn hond zal vaak het advies van zijn dierenarts inwinnen wanneer zijn hond spijsverterings- of andere problemen heeft. Een verandering van dieet kan worden aanbevolen, maar alleen analyses zullen de oorsprong van de symptomen al dan niet bevestigen. In het geval van een allergie is het belangrijk om de allergenen te identificeren. om het probleem te verhelpen en de voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor de allergie uit te sluiten. Granen kunnen de bron van het probleem zijn, maar niet alleen. Bepaalde vleessoorten zoals rundvlees, eieren en koemelk kunnen ook allergieën veroorzaken. Als dit het geval is, kies dan voor een enkelvoudig eiwit graanvrij dieet. Dit betekent dat het slechts één bron van dierlijke eiwitten bevat. Zoals gevogelte, kalkoen, eend, enz.  

Graanvrij, glutenvrij of hypoallergeen: welke voeding kiezen?

Een zogenaamd hypoallergeen dieet is vrij van de meest voorkomende allergenen. Vleeswaren zijn vrij zeldzaam, zoals kangoeroe, paard, springbok of waterbuffel. Het bevat ook geen tarwe, die soms wordt vervangen door rijst, gierst of maïs. Als uw huisdier granen niet verdraagt, moet u overschakelen op een graanvrije voeding. Glutenintolerantie is daarentegen zeer zeldzaam bij honden en is tot dusver alleen aangetoond bij de Ierse rode Setter. Glutenvrij hondenvoer bevat geen tarwe, maïs, rogge en gerst, maar wel andere granen zoals rijst.

Wat is het voordeel van een graanvrij dieet?

Graanvrij hondenvoer wordt momenteel beschouwd als het beste voor onze dieren. Dit is te danken aan het bijzonder hoge aandeel kwaliteitsvlees, dat de hond voorziet van voldoende dierlijke eiwitten om in zijn energiebehoeften te voorzien. Het voedsel is rijk aan verse ingrediënten, spiervlees en slachtafvallen, aangevuld met groenten, fruit, goede oliën of kruiden. De graanvrije brokjes bevatten geen moeilijk verteerbare koolhydraten zoals tarwe, haver, rogge, gerst, gierst, maïs en rijst.

Graanvrij hondenvoer VS met granen

In principe is een levensmiddel dat granen bevat niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan een levensmiddel zonder granen. Waarom is dat? Want de kwaliteit van een product wordt niet alleen afgemeten aan de afwezigheid van korrels. De kwaliteit van het gebruikte vlees en de andere ingrediënten spelen ook een rol in de berekeningen. Een laag suikergehalte en andere additieven zijn ook een indicator van goed hondenvoer. Als het product smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen, chemische conserveringsmiddelen of zoetstoffen bevat, is dit een teken van slechte kwaliteit. Het belangrijkste zijn de ingrediënten van de brokken en u zult misschien verbaasd staan over de prijs. Duur eten is geen garantie voor kwaliteit. 

Verandering van voeding: aanpassen aan de behoeften van uw hond

Zoals hierboven uiteengezet, kan een graanvrije maaltijd bijzonder heilzaam zijn. Dit is geschikt voor gevoelige honden met spijsverteringsproblemen of allergieën, maar niet alleen. Eigenaars die hun hond een kwaliteitsvoeding met veel vlees en natuurlijke ingrediënten willen geven, kunnen ook opteren voor een graanvrije voeding.

Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat de brokken die u kiest volledig voldoen aan de voedingsbehoeften van uw hond. Afhankelijk van de leeftijd, het ras, het gewicht, het activiteitenniveau en de gezondheidstoestand van uw hond, zullen de individuele behoeften verschillen. Zo zal een zeer actieve puppy of volwassen hond die elke dag meerdere uren buiten doorbrengt, zeker een rijkere voeding nodig hebben dan een oudere hond die het liefst naast u op de bank ligt. Daarom bieden wij in onze winkel graanvrije hondenvoeding voor verschillende leeftijden en activiteitsniveaus. 

Verandering van spijs: hoe pak je dat aan?

Om de verandering van voeding zo soepel mogelijk te laten verlopen, raden wij u aan om gefaseerd te werk te gaan, zodat een overgang mogelijk is. U moet de maag van uw hond laten wennen aan het nieuwe voer. Dit is vooral belangrijk als u uw hond altijd graanhoudend voer hebt gegeven. Het is belangrijk dat u het voer van uw hond niet van de ene dag op de andere volledig verandert om eventuele doorvoerproblemen te voorkomen. Maak een geleidelijke overgang door de twee soorten voedsel te mengen. Die met granen en de nieuwe samenstelling. 

Tot besluit: verander altijd stapsgewijs van dieet, door slechts een deel van zijn voeding te vervangen door het nieuwe voedsel. U kunt het aandeel van de nieuwe voeding geleidelijk opvoeren tot u na één tot twee weken volledig overschakelt op graanvrije voeding. Als uw hond het nieuwe voer weigert, probeer dan andere soorten. Er is geen gebrek aan keuze in ons assortiment. Hondenvoer moet immers niet alleen van goede kwaliteit zijn en uw hond van goede voedingsstoffen voorzien, het moet hem ook bevallen!

Op die nota, wensen wij uw hond een goede eetlust!

Ontdek onze Nutricador honden lijn

Graanvrij hondenvoer
Jeason Pourcelet 19 februari, 2021
DEEL DEZE POST
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten