Clicker training
Een term die de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt bij hondentraining.
21 april, 2021 in
Clicker training
Jeason Pourcelet
| Nog geen reacties

De clicker is een term die de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt bij hondentraining. In tegenstelling tot dwangmethoden, is het een voorwerp dat gebruikt wordt om een zachte methode aan te leren.  


Maar wat is de clicker? 

Een clicker is een klein voorwerp dat in de hand past, vaak van plastic met een knop die bij activering een metaalachtig geluid maakt. Dit apparaat wordt al vele jaren gebruikt in hondenscholen om uw harige vriend op te voeden. 


Hoe werkt clickertraining?

 Voordat u begint met welke oefening dan ook, moet u uw hond leren wat de clicker betekent. Om dit te doen, moet je je hond "opladen". Dat wil zeggen, leer hem dat elke keer dat je klikt, je je hond een traktatie geeft. Hij zal dit dan assimileren als een beloning. Dit werkt zoals Pavlov's conditionering, de hond zal begrijpen dat je een gedrag van hem verwacht. Uw hond in ruil daarvoor zal begrijpen dat zijn gedrag zal leiden tot zijn beloning. 

Zodra uw hond dit begrijpt, kunt u beginnen hem te vragen kunstjes te doen. Het is belangrijk om snel te reageren met uw clicker en te klikken op precies het juiste moment. Bijvoorbeeld: als u vraagt om te zitten, moet u, zodra uw hond zit, klikken en direct een traktatie geven. Geef in het begin de voorkeur aan korte sessies, maximaal 5 minuten, want uw hond zal zich moeten concentreren en nadenken. Het moet een plezier blijven, dus wees niet te veeleisend. 

Er zijn natuurlijk oneindig veel trucs en spelletjes om met je huisdier te doen. Uw hond zal zich amuseren en weten dat u iets van hem verwacht, hij zal u uiteindelijk van alles aanbieden.  


Mijn hond luistert niet als ik geen snoep heb?

Dit is een idee dat sommige mensen delen, maar het is totaal onjuist. De clickermethode zal een sterke band tussen u en uw hond ontwikkelen. Dit betekent dat in het begin het snoepje onmisbaar is terwijl uw hond begrijpt wat u van hem verwacht. Het is in zekere zin zijn salaris als hij werkt. Door hard te werken, zal er een sterke band ontstaan in uw partnerschap en uw hond zal uiteindelijk werken voor zijn plezier, maar ook voor het uwe. Het is dankzij dit dat uw hond zal aanvaarden om te werken, omdat het behagen van u hem gelukkig zal maken. Snoepjes zijn er natuurlijk nog wel tijdens de training bijvoorbeeld, maar u bent niet meer verplicht hem bij elke oefening te belonen.

Het is beter een goede relatie met uw huisdier te hebben door de clicker te gebruiken dan hem te dwingen dingen te doen die hij niet wil doen. Uw band zal sterker worden en uw hond zal blij zijn u te gehoorzamen in plaats van bang voor u te zijn. 

Veel plezier.





Clicker training
Jeason Pourcelet 21 april, 2021
DEEL DEZE POST
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten