Behendigheid : een nieuwe sport ?
Een moderne sport
19 februari, 2021 in
Behendigheid : een nieuwe sport ?
Jeason Pourcelet
| Nog geen reacties

Behendigheid - een moderne hondensport

Hebben u en uw hond een gebrek aan activiteit? Zijn dagelijkse wandelingen niet meer genoeg voor u? Wil je een nieuwe discipline uitproberen ? Sluit je nu aan bij alle agility liefhebbers en professionals. Agility is een moderne hondensport die veel medeplichtigheid met zijn partner en kennis vereist. Maar bovenal zal het u in staat stellen de communicatie met uw metgezel te verbeteren en samen plezier te maken. Het is een sport die gewoonlijk buiten wordt beoefend, hoewel er enkele indoorvelden zijn die praktisch zijn voor training in de winter. Deze nieuwe discipline zal van uw partner een lichamelijke inspanning vragen, aangenaam met de komst van de mooie dagen. 

Wat is behendigheid ?

Het gaat erom dat u uw dier vraagt een hele reeks hindernissen in een heel precieze volgorde over te steken. Het doel van de wedstrijd is om het verplichte parcours in een recordtijd af te leggen. Deze discipline is in de media gekomen dankzij de hondenshow Crufts in Engeland. Agility is nu een sport die zich over de hele wereld heeft verspreid. Van daaruit zijn vele competities ontstaan via alle bestaande federaties die recht gaven op nationale en internationale wedstrijden. Prijzen zijn gereserveerd voor de beste van de deelnemers, maar het belangrijkste plezier is de relatie die we erin geslaagd zullen zijn te weven met onze hond. Het is inderdaad niet gemakkelijk om hem alle hindernissen te leren en ze zo snel mogelijk te overwinnen. Het klassement tussen de deelnemers kan in seconden of zelfs duizendsten van seconden worden gespeeld voor de besten onder hen. 

Agility: welke voordelen voor de hond ?

Agility is een veeleisende discipline die veel medeplichtigheid tussen u en uw huisdier vereist. Het zal u ook in staat stellen een sportieve en onderhoudende activiteit te delen die uw vertrouwensband zal verstevigen. Deze activiteit zal u de ogen openen voor het belang van communicatie en uw lichaamstaal, want de hond zal uw bevelen moeten opvolgen volgens wat hij van u zal decoderen. Een uitgestrekte arm, een hand die in één richting wijst, je schouders die in één richting wijzen, je voeten, je ogen. Elk deel van uw lichaam geeft een signaal aan uw hond en leidt hem. De baas van de hond zal zijn hond begeleiden met zijn stem en zijn gebaren, maar in geen geval is het toegestaan zijn hond aan te raken anders is het de eliminatie. Deze discipline stimuleert ook de intelligentie en doet je snel denken. Met de snelheid van de race zal het inderdaad belangrijk zijn om snel en duidelijk beslissingen te nemen, zodat uw metgezel weet wat u van hem verwacht. 

Agility voor honden : welke eisen ?

Zoals hierboven besproken, vereist deze sport fysieke en cognitieve vaardigheden. Het vereist vaardigheid van de handler, flexibiliteit en snelheid van de hond. Inderdaad, het overwinnen van de hindernissen in een behendigheidsparcours is geen gemakkelijke taak. De cursussen zijn zeer gevarieerd en worden door de rechter geïnstalleerd. Het zal nodig zijn uw dier alle hindernissen te leren die er zijn, om ze te kunnen verbinden in de volgorde die het uitkomt. De honden zijn echte atleten om met deze snelheid te kunnen rennen, ze worden regelmatig getraind, volgen een dieet dat door hun meester is vastgesteld. De eisen zijn vergelijkbaar met die welke van echte atleten worden verwacht. 

Op welke leeftijd begin je met behendigheid ?

Het is een steeds terugkerende vraag op welke leeftijd zijn hond kan beginnen met de beoefening van behendigheid. We horen vaak dat de belangrijkste voorwaarde is te wachten tot de ontwikkeling van de hond klaar is, dat hij klaar is met zijn groei. In werkelijkheid zijn er veel praktische oefeningen die binnen het bereik van puppy's en jonge honden liggen zonder hun groei in gevaar te brengen. Denkoefeningen, zelfbeheersingsoefeningen, proprioceptie-oefeningen, enz. Het is nooit te vroeg om aan uw relatie met uw huisdier te werken, zodat u elkaar kunt vertrouwen. Natuurlijk moeten sommige oefeningen pas op de vereiste leeftijd worden gedaan, maar je kunt op elke leeftijd met behendigheid beginnen. Er zij op gewezen dat het officiële reglement van de Commission nationale d'Éducation et d'Activités kynophiles geen aanbeveling bevat betreffende een eventuele minimumleeftijd. Het is een kwestie van gezond verstand gebruiken en de groei van uw dier respecteren door bijvoorbeeld de hoogte van de sprongen geleidelijk op te voeren. 

Behendigheid : voor welke hondenrassen ?

De behendigheid is een discipline die openstaat voor alle rassen. Het is waar dat sommige rassen zich gemakkelijker van de anderen zullen onderscheiden, dankzij hun fysieke vaardigheden, maar ook door hun intelligentie of door hun "weal plezier". Dat wil zeggen, hun vermogen om plezier te scheppen in wat zij doen en hun enthousiasme voor het vak te delen met hun meester. Zoals ik al zei, sommige rassen vallen op en staan vaak in de schijnwerpers tijdens wedstrijden. Voor de kleine honden, hebben we het over Jack Russel, Poedel, Papillon Miniatuur Spaniël, Shelties. In de middelgrote maten, vinden we Pyreneese Herders, sommige Shetland Shepherds, Mudi. En onder de grote honden, de Belgische Herder Mechelaar, Australische Herder, maar vooral de koning van de discipline de Border Collie! Vergeet niet dat hoe meer plezier je hebt, hoe succesvoller je zult zijn. 

En voor de sportievelingen onder u die van hardlopen houden, is de canicross een discipline die u de mogelijkheid biedt om in osmose te lopen, getrokken door uw hond. Dit zal u toelaten om in paren te trainen. 

Behendigheid : een nieuwe sport ?
Jeason Pourcelet 19 februari, 2021
DEEL DEZE POST
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten